Spring naar inhoud

Internetverslaving

Internetverslaving

Je kan steeds jezelf de vraag stellen, heb ik een internetverslaving ?

Indien je spontaan deze vraag in je gedachte hebt, ben je er in ieder geval mee bezig jezelf af te vragen of je niet teveel met internet bezig bent. Dit kan duiden dat je werkelijk een internet of een sociale media verslaving hebt.

Verslaafd aan internet? Dan spreken we over een internetverslaving. Het kan erg vervelend zijn dat je continu aan je laptop wil om van internet gebruik te maken of dat je de hele dag met je mobiele telefoon bezig bent op internet. Een internetverslaving kan heel breed zijn, het kan zijn dat je verslaafd bent aan spelletjes, aan het surfen op websites, of misschien wel Facebook of andere social media. Sommige mensen kunnen het allemaal niet missen en denken dat ze de hele dag door alles in de gaten moeten houden. Mocht dat bij jou ook zo zijn, je kunt geen afstand doen van internet, dan kun je denken aan een internetverslaving. Het is dan fijn als je dat herkent en er wat aan kunt doen. Mensen met een internetverslaving hebben vaak geen fijn sociaal leven. Ze zijn alleen maar met apparaten en internet in de weer en de rest wordt vergeten. Er wordt vaak gezegd 'ik kom er aan' of 'doe ik zo', maar het wordt vaak vergeten omdat internet belangrijker is voor hen. Tijd om dat aan te pakken en van die internetverslaving af te komen.

Schadelijk

Een internetverslaving is een verslaving en kan zoals andere verslavingen schadelijke gevolgen hebben op je relatie en je gezondheid. Iemand met een internetverslaving of sociale media verslaving gebruikt het internet niet alleen uit noodzaak of amusement, maar vanuit een innerlijke drang. Bij een internetverslaving zijn er vaak onderliggende gevoelens van leegte de oorzaak, het zoeken naar meer, meer kennis, meer contacten. Omdat het internet altijd en overal vandaan beschikbaar is, kan het heel moeilijk worden om er afstand van te nemen. In dat geval kun je het beste hulp zoeken, om er samen met een professionele hulpverlener uit te komen en je internetverslaving te overwinnen.

internetverslaving

Internetverslaving voorkomen

Gelukkig kun je een internetverslaving voorkomen. Als je van jezelf weet dat je snel ergens verslaafd aan raakt, dan kun je je hierop voorbereiden en zorgen dat je per dag alleen op vaste tijden van internet gebruik maakt (maar niet van 8.00 uur tot 17.00 uur en van 21.00 uur tot 24.00 uur!!). Omdat sinds de komst van Wi-Fi je eigenlijk overal internet hebt, kun je de verbinding op je telefoon ook uitzetten. Dit zal er voor zorgen dat je steeds minder in de verleiding komt om van internet gebruik te maken. Het kan ook zijn dat je voor je werk veel gebruik moet maken van internet. Ook dan is het fijn om thuis even te kunnen ontspannen en wat anders te kunnen doen. Houd het werk dan op het werk en zorg dat je thuis andere dingen kunt doen. Als je erg gevoelig bent en vatbaar bent om toch internet te gebruiken, houd je dan vast aan vaste tijden wanneer je internet gebruikt en hoelang je dat dan gebruikt.

Welke internetverslavingen ?

Cyberseks Verslaving - dwangmatig gebruik van internet pornografie, volwassen chatrooms plaatsen een negatieve invloed op je gezin en je relatie.

Cyber-relatieverslaving - verslaving aan sociale netwerken, chatrooms, sms, en berichten tot het punt waar virtuele, online vrienden belangrijker worden dan het echte leven, je relaties met familie en vrienden verwateren.

Online gokverslaving - zoals online gaming, gokken, de handel in aandelen, of dwangmatig gebruik van online veilingsites zoals eBay, wat vaak resulteert in financiële en werk-gerelateerde problemen.

Informatie overbelasting - Alles willen verkennen op het web of alle informatie zoeken wat je kan maar vinden op internet, wat leidt tot een lagere arbeidsproductiviteit en minder sociale interactie met familie en vrienden.

Computer verslaving - Onafgebroken spelen van off-line computer games, zoals Patience en Mijnenveger, of obsessieve computer programmering.

De gevolgen van een internetverslaving zijn meestal slaaptekort, branderige ogen en RSI zijn de minst ernstige klachten. Grotere problemen doen zich meestal later voor, als dagelijkse werkzaamheden en relaties worden verwaarloosd. Ook persoonlijke hygiëne en voeding kunnen gaan lijden onder de continue drang om achter het beeldscherm of telefoon te zitten om te surfen, chatten, gamen of steeds de sociale media te checken.

Doe de zelftest

Het is niet omdat je veel online bent dat je een internetverslaving hebt.
Doe de test en maak voor jezelf uit of je hulp moet inroepen of niet.

Risicofactoren voor Internet verslaving en computer verslaving:

Vergeet je de tijd als je online bent?
Wil je maar even op internet en de tijd loopt uit tot een paar uur?
Bent je geïrriteerd of chagrijnig als uw online tijd wordt onderbroken?
Heb je het internet gebruikt als een uitlaatklep bij stress, verdriet, seksuele bevrediging of opwinding?
Heb je geprobeerd om je Internetgebruik te beperken, maar dit lukt niet?
Kom je ‘s nachts soms uit bed om je mail of Facebook te checken?
Heb je minder interesse voor je offline bezigheden de laatste tijd?
Hoor je van vrienden of familie dat je te vaak online bent?
Ga je wel eens stiekem online?
Denk je regelmatig aan internet terwijl je niet online bent?
Heb je een probleem om offline te gaan tijdens het eten?
Ondervindt je problemen bij het uitvoeren van taken op het werk of thuis?
Voel je je onrustig als je lange tijd niet online kunt?
Zie je amper nog je vrienden en kennissen?
Verwaarloos je uw familie en vrienden?
Heeft je het gevoel dat niemand je nog begrijpt ? (in je 'echte' leven)
Check jij je mail of Twitter wel eens op gevaarlijke plekken, zoals in het verkeer?
Heb je een gevoel van euforie bij je internetactiviteiten?

Internetverslaving aanpakken

Heb je een internetverslaving te pakken? Zorg er dan voor dat je daar vanaf komt. Je kunt het eerst zelf proberen en wanneer dat niet lukt kun je altijd professionele hulp inschakelen. Het gaat er eerst om dat je in gaat zien dat je niet zonder kunt en dus een internetverslaving hebt. Als je dat eenmaal door hebt, dan is de stap om er vanaf te komen eenvoudiger te zetten. Je weet namelijk wat voor invloed het op je leven heeft en de kans is groot dat je terug gaat verlangen naar je vroegere leven. Een goede reden dus om de internetverslaving zo snel mogelijk aan te pakken er voor de volle 100% voor te gaan, zodat je meer op een dag kunt doen dan alleen maar van internet gebruik maken. Pak die internetverslaving aan! Dit kun je namelijk zelf doen:
- Spreek duidelijk met jezelf af wanneer je internet gebruikt.
- Zet je telefoon na een bepaalde tijd uit.
- Zet Wi-Fi verbindingen uit op je telefoon.
- Zorg dat je niet altijd apparaten met internet binnen handbereik hebt.
- Praat met anderen over je internetverslaving en geef aan dat je er aan wil werken.

Geef een reactie