Spring naar inhoud

Grootste drugsonderzoek ter wereld

Grootste drugsonderzoek ter wereld

De Global Drug Survey (GDS) heeft zijn jaarlijkse drugsonderzoek gelanceerd. Via de GDS kunnen onderzoekers een breder en diepgaander beeld krijgen van de (recreatieve) druggebruiker in België. Uit de vorige edities kwamen alvast opmerkelijke resultaten naar voren.

In deze editie werd de vragenlijst ingekort om zo de drempel voor deelnemers te verlagen. De focus ligt dit jaar ook meer op de trends van druggebruik en prijzen, risico’s en de invloed van nieuwe drugs en online aankoopmogelijkheden.

Dr. Tina Van Havere, onderzoeker aan de HoGent, bouwde al heel wat ervaring op met drugsonderzoek: “Onderzoek naar trends in druggebruik is uiterst waardevol vanuit preventieoogpunt. Voor de derde maal nemen we nu ook deel aan de Global Drug Survey wat ons de gelegenheid geeft om de eerste trends te spotten, bv. hoe zit het met het gebruik van ‘legal highs’ in België ?”

Mediapartners van over de hele wereld staan mee in voor de verspreiding van de online vragenlijst. In België heeft De Standaard mee zijn schouders gezet onder het project. De vragenlijst werd vertaald in 10 verschillende talen waaronder Nederlands, Frans en Duits, en zal verspreid worden in 20 verschillende landen met als doel wereldwijd 120.000 respondenten te bereiken. De survey kan worden ingevuld tot eind januari, in de hoop dat zo veel mogelijk Belgen dit ook zullen doen.

De resultaten
Met de resultaten van dit onderzoek kunnen spoeddiensten, preventiewerkers, … geïnformeerd worden over hoe ze gepast kunnen reageren en zelfs kunnen anticiperen op mogelijke problemen. De gebruiker zelf krijgt daarbij ook een stem.

Uit de vorige edities kwamen alvast enkele opvallende resultaten naar voren. Zo bleek dat alcoholgebruik in België in vergelijking met andere landen onrustwekkende proporties aanneemt (meer indicaties op risicovol alcoholgebruik), dat steeds meer gebruikers hun drugs online kopen en dat het nodig zal zijn om Nieuwe Psychoactieve Stoffen, zoals ketamine, 2cd en 4FA in de gaten te houden.

GDS en zijn partners geven hierbij geen mening, alleen feiten. GDS onderschrijft dat druggebruik een persoon niet definieert. Dr. Tina Van Havere: “Uit ons onderzoek merken we dat druggebruikers vaak bewust omgaan met hun druggebruik en dat ze drugs gebruiken als een deel van hun levensstijl naast andere activiteiten. We merken ook heel wat solidariteit tussen gebruikers (informatie delen, helpen als het fout gaat), wat problemen voorkomt. Net zoals elke burger willen druggebruikers een geïnformeerde keuze maken om zichzelf, hun vrienden en hun community veilig te houden.”

Praktisch : De Global Drug Survey kan worden ingevuld via www.globaldrugsurvey.com.